MAMMA, NÅR BLIR DU FRISK ?

Hei dere !

Den siste tiden har Vesla kommet med flere og flere spørsmål i forbindelse med min sykdom. Jeg var tidlig ute med å prøve å forklare henne hvorfor jeg «forsvant» til tider for å være på sykehuset og ikke kunne være med på alt. Ingen spørsmål kom , og det virket som om hun bare tenkte at det var slik det skulle være. Hun har ofte vært med meg på sykehuset for å ta blodprøver, og det har også vært helt greit. I tillegg har hun jo besøkt meg på sykehuset, når jeg har vært innlagt. Jeg har kun vært innlagt to ganger i hennes liv, men av en eller annen grunn så sitter de gangene som klistret i hodet hennes.

Jeg snakker igrunn ikke så mye om sykdom foran barna sånn sett, og jeg er jo forholdsvis en positiv person. Men av og til føler jeg at jeg må forklare hvorfor ting er som de er. Eller hvorfor jeg ikke kan gjøre eller være med på alt.

Så det er vel de siste månedene at Vesla har begynt å stille mer spørsmål angående det her. «Hvorfor er du syk mamma?» » Når blir du frisk? «. Her om dagen så spurte Vesla: «Mamma, kan du egentlig bade , eller blir du dårlig da?» . Jeg ble litt satt ut, for jeg føler det er svært lite fokus på dette her i hjemmet, så kommer dette spørsmålet litt ut av det blå. Jeg måtte jo forklare at jeg selvfølgelig ikke blir syk av å bade, og lurte på hvorfor hun lurte på det. Da sa hun at hun hadde så lyst å reise til badeparken, og var redd jeg skulle bli syk. Så spurte hun igjen; «når blir du egentlig frisk, mamma?» 

IMG_2770

Vesla med sitt lure smil på innskrivingen.

Jeg forklarer jo at jeg faktisk er frisk nå, men at sykdommen i kroppen min sover. Så hvis den våkner blir jeg syk.

For min del synes jeg det er veldig uvant og rart å måtte prøve å forklare ting til min datter om sykdommen min, men samtidig er det jo noe som en eller annen gang ville komme. Altså at spørsmålene ville dukke opp, det var bare et spørsmål om tid. Å prøve å forklare om denne innviklede sykdommen til min datter er veldig spesielt for meg, og det gjør også at jeg må gå litt inn i meg selv, tenke over «hvordan er det egentlig den sykdommen fungerer i kroppen?» , og hvordan kan jeg forklare det på en best mulig måte til min datter.

Selvfølgelig har barna mine rett til å vite sannheten , og vi har heller ikke prøvd å skjule det at jeg er syk. Jeg har bare ikke fått alle disse spørsmålene før nå, siden hun tidligere på en måte akspeterte at det var slik, og godtok forklaringene som de kom. Jeg er ganske sikker på at flere spørsmål vil dukke opp, og jeg må prøve å være litt forberedt på at de kommer.

Det her er et hjem som er langt ifra sykdomspreget, og jeg ønsker heller ikke at det skal være det. Men når barna begynner å spørre, så fortjener de en forklaring. De fortjener å vite hva som egentlig foregår i kroppen til mamman sin. Det er noe med det at de ikke skal være redde heller. Så med mer kunnskap, og mer viten så forstår de jo mye mer.

3 Comments:

 1. Drømmelykke (http://husmorfit.blogspot.com)

  Jeg er så enig med deg. Barna forstår ofte mer enn hva vi tror og om vi prøver å skjule sannheten så risikerer vi å gjøre dem mer usikker enn trygg fordi de ikke får de svarene/ bekreftelsen som de trenger! Jeg vet ikke hvilken sykdom du har, men jeg håper den hviler seg lenge 🙂

 2. Heisann!
  Du snakker jo så varmt om forever living.
  Hvorfor er det paraben i produktene?

  • Det er parabener i et mindretall av produktene. Dessuten er det de «snille» parabenene i Forever Living sine produkter. Det finnes jo slemme og snille 🙂 I tillegg så er de utvunnet av blåbær og mais. De inneholder ekstremt lite parabener, rett og slett fordi de ønsker å unngå mugg og bakterievekst i sine produkter. De kremene som ikke inneholder det er jo igrunn tilsatt noe annet for å unngå mugg og bakterievekst ? 🙂 I Danmark er jo parabener forbudt, men våre produkter er tillatt der 🙂
   Jeg har selv vært ekstremt skeptisk til parabener og er det til en viss grad nå også. Men når det er snakk om «snille» parabener, og så lite som det er i våre produkter, så er det helt greit. Våre produkter inneholder jo så mye bra:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge