Her kommer noen grunner for hvorfor vi velger økologisk

Det virker som om det er flere og flere som blir mer bevisste rundt det å ta økologiske valg. Ikke bare når det gjelder økologisk mat, men også hudpleieprodukter og klær. 

I matbutikker og andre butikker, så er det som er økologisk dyrere enn det ordinære. Dessverre. Det koster mer for bøndene å produsere økologisk mat, samt at det er for få i Norge som er bevisste på akkurat dette. Det vil tilslutt utgjøre en høyere pris av varene. 


Vi har lenge forsøkt å holde det så økologisk som mulig her i husholdningen. Det er nok litt dyrere, men jeg vil tro det er gunstigere for helsen. Det er jo logisk at kjemiske sprøytemidler og andre tilsetningsstoffer ikke er bra for en menneskekropp. I lengden har jeg en stor tro på at det lønner seg, til tross for at vi må betale mer. Det er ikke slik at vi KUN spiser økologisk mat, og ingenting annet. Det hadde vært for vanskelig for oss, i og med at det er et dårlig utvalg her i distriktet. Dessuten hadde vi ikke hatt råd til det. Men det er noen ting vi prioriterer fremfor annet. Tidligere var jeg ganske miljøengasjert samtidig som jeg ønsket å få med meg helsesfordelene når det gjelder det naturlige. Nå er det slik at jeg har blitt mer og mer engasjert i helsefordelene, og fokuserer mest på det. Helsen er utrolig viktig, og man ser det utvikles stadig mer av livstilssykdommer. Det utvikles allergi i store baner, det utvikles ulike former for eksem, også har vi de store, «stygge» diagnosene vi alle kjenner som for eksempel kreft. Jeg har lest noe litteratur og forskning som omhandler det temaet her, og jeg blir bare mer og mer sterkere i min tro om at det økologiske er det beste for deg og meg. 

Jeg opplever til tider at folk kommer med usaklige kommentarer eller argumenter for at det som ikke er økologisk er bedre. Da må jeg dessverre si det at folk som mener det, vet altfor lite om det. Jo mer man graver i litteratur, jo mer opplyst blir man. Da finner man tilslutt ut at det som er økologisk faktisk er det beste for oss.

Visste du for eksempel at økologiske egg ikke gir høyt kolestrol ? Som for eksempel «vanlige egg gir ? 
Det handler rett og slett om fòret hønsene får. 


5107514_gal2jgce_c_large
// weheartit.com : pixels Musing
 
Her kommer noen korte punkter om hvorfor man bør velge økologisk  
– Økologisk produksjon vil si at det tar hensyn til helheten av samspillet mellom natur,dyr og mennesker. Det vil si at det vil bli tatt hensyn til alle tre ledd, fordi det utgjør et samspill i seg selv.

– Produserers uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler

– Det tas større hensyn til dyrene. Det vil si at de har det bedre, og har større plass å boltre seg på, og får være mer ute enn andre husdyr.

– Økologisk landbruk = mindre utslipp av klimagasser.

– Nyere forskning sier at barn som spiser økologiske melkeprodukter har mindre eksem enn andre. Det vil si at barn som spiser økologiske melkeprodukter har 36% mindre sjans for å utvikle allergisk eksem.

– Et EU prosjekt viser at økologisk frukt, grønnsaker og melk inneholder mer næring enn tilsvarende «ordinære» produkter.

– I økologisk mat er det kun 36 tilsetningsstoffer som er tillatt, i vanlig mat er det hele 350.

– Noe forsking påviser sammenheng mellom kontakt med kjemiske sprøytemidler og alvorlige sykdommer som for eksempel parkinsons og ulike typer kreft.

– En del frukt som for eksempel epler, ananas, fersken , mango kan være vokset. Voks er ufordøyelig og absorberes ikke i tarmen. 

– I Norge er det konstantert at det er forhøyet risiko for hjernesvulst hos barn av fruktdyrkere som bruker sprøytemidler. I økologisk mat brukes det ikke sprøytemidler. 

– Det finnes mange eksempler hvor man hører folk som er allergiske mot en matvare som frukt eller grønt, faktisk tåler den samme matvaren som økologisk. Gubben blir sår på tunga av ikke-økologiske tomater. Det blir han ikke at økologiske.


Så, vil vi utsette våre barn og oss selv for det her? Hva med at vi alle går sammen om å velge økologisk ? Jo flere som kjøper økologisk mat, jo billigere blir det. Økologisk mat er bedre for deg,meg, barna våre, dyrene rundt og ikke minst jorda som vi lever på. 


Img_6917_large
// weheartit.com : ulrikkelund.com


Let’s go green, people!

2 Comments:

  1. Flotte argumenter for økologisk mat, bare synd det er dyrere enn vanlig, for da har folk letterer for å velge vanlig…

  2. Her har de nesten ikke noe som helst økologisk. Økologiske egg har de da! 🙂 Men akkurat det her: «En del frukt som for eksempel epler, ananas, fersken , mango kan være vokset. Voks er ufordøyelig og absorberes ikke i tarmen. » har jeg faktisk tenkt på selv. har sett i butikken at noen av eplene skinner helt voldsomt og er fettete og ta på. Jeg kjøper alltid de lyse, matte eplene (eks pink lady), som ikke har fettete skall 🙂

    Her bruker vi økologiske hud/hår/vaskeprodukter da. Så vi er til dels økologiske :p Gleder meg til vi flytter østover og får tilgang til økologiske varer igjen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge