Apotekets produkter – ikke så bra?

Et apotek er noe vi stoler på, og som vi ofte føler som trygt. 
Vi tenker at et apotek har skånsomme produkter av god kvalitet, som også er trygge og kvalitetskontrollert. 
De har mange kjente merker som mange sverger til, som for eksempel A-derma, Cliniderm og Vichy. Jeg var innom apoteket her om dagen, og siden det var endel jeg måtte ordne som gjorde at jeg måtte vente, tok jeg like godt en god titt på produktene deres. Jeg så blant annet reklame hvor apoteket sier de har gode og skånsomme produkter med pleiende ingredienser. Det fanget interessen min, så jeg tittet nærmere på produktene. 
I omtrent alle deres produkter, så oppdaget jeg at det her var langt ifra noen pleiende ingredienser. Det var lange lister med dårlige ingredienser som igjen påvirker kroppen vår på en dårlig måte. 


Her er en liste over noen av ingrediensene: 

ALCOHOL, ISOPROPYL (SD-40)

Uttørrende og irriterende oppløsningsmiddel. Ødelegger hudens naturlige syrekappe slik at den blir mer sårbar for bakterier og virus. Kan frembringe brune flekker og for tidlig aldring av huden.

ISO-PROPYLMYRISTAT

INCI-navn: Iso-Propylmyristate
Vanlig erstatning for vegetabilske oljer. Kan reagere med triethanolaminer og danne nye stoffer som kan forårsake helseproblemer.


MINERALOLJER

Også kalt Petrolatum-Paraffinum liquidum-Vaselinum-Medisinsk hvitolje, Ceresin, Dimethico, Ozokerit (i maskara), Polyisobutene (i lippgloss), E 905.
Brukes istedenfor vegetabilske oljer og fetter. Fremmedstoff for kroppen. Absorberes ikke av frisk hud. Legger seg som en tynn hinne på huden og tetter til porene og blokkerer den naturlige prosessen slik at huden ikke fungerer bra. Talgproduksjonen forstyrres. Hemmer svettavsondringen med ca 50%. Gir en falsk mykhetsfølelse på huden. Inneholder ingen fettsyrer eller vitaminer. Hindrer opptagelsen av fettløselige vitaminer som A-, D-, E-,F- og K-vitamin – og noen mineraler. Huden blir avhengig av oljen og vil etter en stund bli tørr og livløs. Kroppen kan ikke ta opp eller bruke dette stoffet. Kommer stoffet likevel inn i kroppen gjennom munnen etc. og sår lagres stoffet i lever, nyrer og lymfeknuter og kan dermed forårsake betennelse i hjerteklaffene, leddbetennelser og leddgikt. Kan gi unormal cellevekst som eventuelt kan resultere i svulstaktige dannelser. Miljøbelastende. Forurenser jord og vannPARABEN

INCI-navn: Metylparaben, Buthylparaben, Isopropylparaben, Isobutylparaben, Ethylparaben and Propylparaben.
Parabener brukes som konserveringsmidler i kosmetikk, pleieprodukter (kremer, såper, våtservietter og lignende) og legemidler.
Enkelte parabener er også tillatt brukt til konservering av mat.
Parabener er svært utbredt; om lag 80 prosent av alle kosmetikk- og pleieprodukter inneholder parabener


PROPYLEN GLYCOL

INCI-navn: Propyleneglycol
Emulgeringsmiddel. Vanlig brukt til å utvinne urte-ekstrakter. Fremstilles av propangass. Brukes til bremse-og frostveske. Blir også brukt i bonevoks og maling samt såpe, fuktighetskremer,sjampo og balsam. Propylen Glycol trenger raskt inn i huden og kan skade hudcellene og forstyrre celleveksten. Resultatet er tørr hud. Allergifremkallende.


SODIUM LAURETH SULFATE

Tensid som er PEG-basert. Se PEG.

PEG

INCI-navn: Polyethylene glycol/polyethylene.
Emulgator. Forstyrrer hudens beskyttelseslag slik at skadelige stoffer kan trenge inn gjennom huden. Ved fremstillingen brukes den giftige gassen etylenoxid som er under mistanke å være skadelig for fosteret og kan dessuten forårsake kreft.

Denne oversikten er lånt fra www.urtekosmetikk.no sin side. Der finner du en lenger liste med dårlige ingredienser, og mange trygge, norske, økologiske produkter du kan kjøpe, uten disse ingrediensene.
_________________________________________________________

Kanskje du bør finne fram alle pleieprodukter du har? Og sjekke om disse ingrediensene finnes i noen av dem. Apoteket selger produkter som inneholder dårlige ingredienser også til barn og babyer, så man bør lese litt på produkter før man kjøper dem. 

Man kan ikke alltid stole blindt på det som man anser som trygt og flott. Det er ikke alltid slik det utgir seg for å være. Trenger du pleieprodukter som er trygge og naturlige, så kan du se på min liste over «Grønne gode nettbutikker» til venstre i margen her. Der kan jeg garantere deg at du finner produkter som ikke inneholder noe av dette.

8 Comments:

  1. Ikke glem dr greve, som er laget i samarbeid med norske apotek. Flere apotekprodukter driver også med dyretesting!

  2. Lill Anette: Ja, jeg vet. Det er virkelig hårreisende og utrolig dårlig. Flesteparten tenker jo at man bør reise til apoteket for å få tak i trygge og bra produkter, så er det alt annet..

  3. SV: Ja, er utrolig dårlig. Spesielt siden ADHD’en min utløser depresjon hos meg, som igjen fører til søvnproblemer osv. Det går jo bokstaveligtalt utover helsa, siden jeg raser ned i vekt også. Sambo ringte de og forklarte at det går utover skolegangen min og sånn. Så får se om det skjer noe. Er lei hvertfall!

    Nettopp! Er 100% sikker på at i begynnelsen da apotekene begynte så var det kun trygge ingredienser. De hadde jo ikke parabener og lignende da. Bruken var kanskje ikke så trygg, men det var ingen kjemiske stoffer som nå! Jeg handler kun det nødvendigste på apoteket hvertfall.

  4. Jeg kjøper aldri produkter fra apoteket,annet enn vanlige ting som smertestillende,plaster o.l Men ingenting jeg smører på kroppen min. Det er helt sant som du skriver om dårlige ingredienser,og veldig mange av produktene som de selv sier er så «grønne» og «bra» inneholder dårlige ingredienser og er testet på dyr. Netthandel blir bare mer og mer viktig,for det er nesten den eneste måten vi kan få tak i gode produkter på. Er ikke så mange av de i fysiske butikker i hvertfall..

  5. Jeg tror det var bedre før. Nå er det kommet så mye rart. Hudkremer og slankekurer som rett og slett ikke er noe bra.. Jeg pleier som regel å spørre dem som jobber der om hva di anbefaler. Og dobbelt sjekker enkelte av tingene før jeg sier ja takk:p Men kunne sikkert blitt mer bevisst selv. Og spesielt når jeg kjøper noe til lillemor. Regner jo med det er bra, men som du sier skal man ikke stole blindt på slikt.

  6. Jeanita Helen: Tror rett og slett ikke det hjelper å spørre dem som jobber der om hva de anbefaler. De anbefaler som regel de produktene som inneholder dårlige ingredienser, for det er stort sett bare det de selger på apoteket. Tror rett og slett ikke de som jobber der er bevisste over hva de selger til tider også..

  7. Ja, det er virkelig frustrerende! Det er så mye rart i alt, syns jeg, og apoteket er jo virkelig det stedet man tror man får gode produkter!

  8. Hårreisende

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge